home
denkwijze
huisvesting
voeding
problemen & ziekten

Voeding:De voederdieren voor mijn slangen kweek ik zelf. Ik ben daar ooit aan begonnen vanwege onbetrouwbare levering en bedenkelijke kwaliteit van de voerderdieren. 

Slangen gezond hebben en houden begint met gezonde voeding. Ik voer mijn ratten en muizen daarom altijd standaard laboratoriumbrokken. 

De ratten worden in vaste kweekgroepen gehouden: Eén man met vier vrouwen. Deze groep blijft bij elkaar gedurende de gehele kweekperiode zodat er een stabiele groep ontstaat met minimale stress. Als de nestgrootte terug begint te lopen (na een kleine twee jaar) ruim ik de hele groep.

Uit een legsel haal ik nooit alle jongen weg maar laat er in ieder geval een paar liggen. Na drie weken speen ik ze en laat ze in aparte opkweekbakken verder opgroeien. 
 


Muizen kweek ik ook zelf maar dat zal nooit een hobby van mij worden. Ik gebruik nestmuizen om mijn nakweek dieren aan het eten te krijgen. Zodra het enigzins kan gaan ze over op netsratten. Ik heb dan ook niet meer muizen dan absoluut noodzakelijk is. 

Om de specifieke muizenstank te voorkomen heb ik alleen veeltepelmuizen. Ook weer in vaste groepen van twee mannen met zes vrouwen. Deze groepen zitten vanaf het moment dat ze gespeend worden bij elkaar. Stukken rioolbuis gebruiken ze als plek om te schuilen en hun nesten te maken. Dit voorkomt veel stress wat zich weer vertaalt in grote nesten en weinig uitval door doodbijten.